Talent #05 - Emil Hallundbæk

Date of Birth: 6th of March

Age: 23-years-old.

Birth town Allerød

Nation: Denmark

Sportsgren: Showjumping

Talent: Elite athlete & former Danish Champion

Coach: Christian Ahlmann

Instagram: https://www.instagram.com/emilhallundbaek/

I 2016 flyttede Emil Hallundbæk alene til Belgien for på dagligt plan at kunne træne med de bedste trænere, ryttere og heste i verden. Året efter sluttede familien Hallundbæk sig til og har været der siden. Selvom tilværelsen i Belgien i begyndelsen var ensom og hård, er Emil Hallundbæk i dag fem år senere glad for beslutningen. Det har udviklet ham som menneske og gjort ham til en mere professionel og erfaren rytter. Foto: Keyvan Bamdej / Bamdej Communication.

Den danske springtalent Emil Hallundbæk: »Jeg er klar til slutspurten om en OL-plads«

For fem år siden besluttede den 23-årige danske springrytter Emil Hallundbæk sig for alene at flytte til Belgien for at se, hvor langt talentet kunne række. Politiken mødte ham til en snak om tilværelsen væk fra Danmark og forberedelserne op til OL i Tokyo.

Af Keyvan Bamdej / Bamdej Communication

Drømmen om en OL-deltagelse er intakt for Emil Hallundbæk.

Han er i bruttotruppen blandt fem danske ryttere på springlandsholdet. Men det er nu – og frem til juni – at situationen for alvor spidser til.

Som Emil Hallundbæk udtrykker det, så »er det nu, at der skal eksekveres og skabes resultater«.

Kun én af de fem landsholdsryttere får nemlig lov til at iklæde sig rødt og hvidt til OL i Tokyo i år. Det er landstræner Bo K. Møller, som afgør, hvem der skal udtages.

»Det er en lidt speciel situation for et land som Danmark. Vi er alle fem kolleger og venner og hygger os rigtig meget med hinanden. Men i sidste ende kæmper vi også alle hver vores kamp,« siger Emil Hallundbæk med henvisning til den sunde konkurrence på springlandsholdet.

Politiken har sat den unge rytter i stævne for at høre om livet i Belgien og forberedelserne op til OL, da Emil Hallundbæk kortvarigt er at finde på dansk jord.

Selvom programmet er tæt pakket op mod OL virker han afslappet og i godt humør. Godt hjulpet af en skyfri himmel og bagende forårssol på gården i Langstrup, hvor vi har aftalt at mødes.

Emil Hallundbæk fortæller, at han forventer at deltage i stævnet Sentower/Opglabbeek i Belgien og CSIO trestjernet i Uggerhalne nær Aalborg, og så er planen enten at ride Rotterdam eller det femstjernede Knokke CSI, også i Belgien, i juli.

Første OL-deltagelse siden 2004

Det 23-årige stortalent, der stammer fra Tikøb i Nordsjælland, blev tildelt en enkelt individuel OL-billet, fordi han ved årsskiftet i år 2020 lå nummer ét i gruppe A på Det Internationale Rideforbunds (FEI) individuelle OL-rangliste.

Til trods for at han har sikret Danmark sin første OL-deltagelse i springridning i 16 år, er det langt fra sikkert, at det rent faktisk bliver Emil Hallundbæk, der får lov at repræsentere Danmark.

For situationen er, at selvom Emil Hallundbæk opnåede kvalifikationen på Danmarks vegne, er det ikke ensbetydende, at det også bliver ham, som skal deltage. Der er tale om en kvoteplads.

»Sådan er sport. Det er ikke altid fair, hvad der sker. Og du er ikke bedre end dit sidste resultat. Ingen husker fx, hvad du lavede for et år eller en måned siden. Så det er de sidste resultater helt op til juni, som afgør ræset,« erkender Emil Hallundbæk og tilføjer.

»Selvom jeg glæder mig på Danmarks vegne, da det jo er stort for en mindre nation som os, at vi igen skal til OL for første gang siden Athen i 2004, så håber jeg selvfølgelig, at jeg kan udfylde pladsen.«

Da Emil Hallundbæk var 9 år var hans interesse for fodbold på samme højde som ridesport. Men da han som 11-årig vandt DM i ridning for første gang, blev kærligheden for ridning så stor, at fodbolden måtte vige. Det valg har indtil videre resulteret i én guldmedalje og to sølvmedaljer ved danske mesterskaber samt senest en bronzemedalje ved EM i 2018 for U21-landsholdet. Foto: Keyvan Bamdej / Bamdej Communication.

Dedikation, vedholdenhed og fokus

Emil Hallundbæk er ifølge sig selv »et kæmpe konkurrencemenneske«, så forventningerne til egne evner og resultater er altid tårnhøje.

»Jeg gik til fodbold, indtil at jeg var 9 år. Men da jeg som 11-årig vandt DM, var det herefter kun ridesporten, som jeg satsede 100 procent på,« fortæller Emil Hallundbæk og erindrer, hvordan han allerede i en ung alder traf svære beslutninger.

»Jeg brugte fx ikke sommerferien på at hygge mig eller tage på ferie, som mange af mine skolekammerater gjorde. Jeg skulle jo ride DM i august, så for mig handlede det kun om at være en del af medaljerækkerne.«

Det har betalt sig for ham »ikke at hygge for meget,« siger han med et smil.

Den samme dedikation, vedholdenhed og fokus som han har udvist siden hans spæde start i karrieren, vil han nu bringe i spil i slutræset om OL-pladsen. Men, pointerer han, vejen hertil havde næppe været muligt, hvis ikke han var flyttet til Belgien tilbage i 2016.

Belgien har udviklet Emil som menneske og rytter

»Jeg var kun 18 år gammel, da jeg flyttede til Belgien, så det var noget af et kulturchok. Ikke nok med at sproget var anderledes, så var kulturen, menneskerne og deres personligheder også på en anden måde,« siger Emil Hallundbæk åbent og ærligt.

Valget af Belgien var bevidst, da det er her, at verdenseliten befinder sig, da eliteryttere og trænere fra alle verdens hjørner rejser til.

»Konkurrenceniveauet er på et ekstremt højt niveau i Belgien. Man bliver nærmest automatisk bedre bare ved at være i landet og i omkring miljøet, fordi man iagttager de andre dygtige ryttere og deres management og ser, hvordan de gør og tager en del nye ting til sig. Det er en øjenåbner,« fortæller Emil Hallundbæk.

»Selvom at det har været fem hårde og udfordrende år i et nyt land med en del ensomhed til følge og afstand fra det sjove sociale liv i Danmark, så er jeg i dag rigtig glad for min beslutning. Det har givet pote at satse og gjort mig til en mere erfaren person og professionel og tålmodig rytter,« tilføjer han og konkluderer.

»I dag er Belgien mit andet hjem. Her tilbringer jeg utrolig meget tid. I takt med at min omgangskreds gradvis også er blevet større, føler jeg mig ikke så ensom længere. Netværket, som jeg med tiden har bygget op, er jeg sikker på, vil gavne mig resten af livet.«

Emil Hallundbæk håber, at han kan få sin langtidspartner og bedste hest Chalisco (ikke hesten afbilledet ovenfor) til OL. Makkerparret har arbejdet sammen i 6 år og en OL-deltagelse vil ifølge Emil Hallundbæk være kronen på værket. Foto: Keyvan Bamdej / Bamdej Communication.

Chalisco fortjener en OL-deltagelse

»Min langtidspartner og bedste hest er Chalisco, som i mine øjne er en hest af en hel anden kaliber. En formel 1 hest vil jeg sige. Den fortjener at gå et OL. Det er sjældent, at man har sådan en hest i sit liv. Så det er min plan at prøve at få ham til OL,« siger Emil Hallundbæk.

Når adspurgt, hvad det er helt præcist er, at Chalisco kan, lyder det prompte.

»Han har mobilitet, han har krop, han har styrke, han er skarp og så har han blod. Faktisk så er han en ideel springhest. Og fortjener successen. Jeg håber, at det, vi skabte i 2019, også bliver fuldbyrdet her i 2021,« siger Emil Hallundbæk.

Hans ømhed over for den efterhånden lidt aldrende hest Chalisco, som han har reddet på i 6 år – og som i dag er 14 år – er ikke til at tage fejl af.

»Jeg elsker simpelthen den hest. Den har gjort alt for mig. Den har skabt min karriere og givet mig så mange oplevelser. Med en OL-deltagelse, så håber jeg, at jeg kan kvittere for dens indsats.«

Emil Hallundbæk kommer fra en vaskeægte hestefamilie, som er internationalt anerkendte navne inden for sportsverdenen. Lillesøsteren, Clara Hallundbæk, er fx også en talentfuld springrytter. Hun og resten af familien Hallundbæk, heriblandt forældrene Jørgen og Marianne, sluttede sig kort efter Emil Hallundbæks ankomst til i Belgien for at satse alt på de lovende ridekarrierer i familien.

Foto: Keyvan Bamdej / Bamdej Communication

Fakta:

  • I 2019 blev Emil Hallundbæk nomineret som Årets Fund, der er Danmarks ældste idrætspris, med første uddeling i 1929. Han endte på en 7. plads af i alt ti atleter, mens Holger Rune fik 1. pladsen.
  • Sidste gang Danmark deltog ved OL i springning var i 2004 i Athen. Her hentede springrytter Thomas Velin og hesten Equest Carnute en tiendeplads hjem til nationen.
  • OL i Tokyo i 2021 finder sted fra 23. juli til 8. august.